به گزارش شهرآرانیوز؛ ظهر روز پنجشنبه، ۲۸ دی و در محوطه باغ قدیمی بیمارستان فوق تخصصی شریعتی طرقبه، مراسمی برای تجلیل از زحمات دکتر موسی خان حجازی ملقب به طبیب اعظم، یکی از پزشکان بنام مشهد در سالهای ابتدایی قرن گذشته شمسی با حضور افراد بازمانده خاندان وی و جمعی از پزشکان و پرستاران مشهدی برگزار شد.
در ابتدای مراسم، دکتر عبدالله بهرامی، رئیس اسبق بیمارستان امام رضا(ع) و از پیشکسوتان پزشکی مشهد طی سخنانی عنوان کرد: دکتر موسی خان از نوابغ پزشکی و فردی خیّر بود که با زمینی که از مرحوم توکلیزاده در منطقه طرقبه گرفت، توانست نخستین بیمارستان مسلولین را پایهگذاری کند. وی از جمله نخستین کسانی بود که به اهمیت ریشهکن کردن بیماری سل پی برد و خدمات شایان توجهی در مشهد انجام داد.
وی ادامه داد: اولین بیمارستان مشهد، بیمارستان منتصریه بود و پس از آن بود که بیمارستان امام رضا(ع) ساخته شد. دکتر حجازی با بنیانگذاری بیمارستان روانی مشهد و بیمارستان مسلولین، یادگارهای بزرگی برای کمک به مردم ایجاد کرد و امروز وظیفه ماست که از این میراث نگهداری کنیم و یاد این شخصیت فرهیخته را گرامی بداریم.
دکتر تقیزاده، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز طی سخنانی در وصف این طبیب فقید عنوان کرد: افرادی مانند دکتر موسی خان حجازی در طول عمر بابرکت خویش، هر آنچه انجام دادند در راه رضای خداوند و خشنودی بندگان پروردگار بوده است و این چنین راه پر برکت و عظمتی نیازمند آن است که به مردم شناسانده شود و این دست فعالیتها بیش از پیش انجام شود.
نتیجه دکتر موسیخان حجازی هم با ایراد سخنانی در وصف جد فقید خود از انتشار نخستین کتاب با محوریت زندگینامه دکتر موسی خان حجازی یاد کرد و گفت: این مرقومه توسط دایی بنده و نوه دکتر موسی خان و همراهی اینجانب به رشته تحریر درآمده است و در ادامه، بنا را برای بازپیرایی مقبره دکتر موسی خان واقع در ضلع جنوبی بیمارستان مسلولین که این روزها به اسم بیمارستان دکتر شریعتی شناخته میشود گذاشتیم تا در معرض توجه همگان واقع شود.
سهراب رضازاده ادامه داد: همچنین خاندان دکتر حجازی تصمیم گرفتهاند درراستای تداوم امور خیر جدّ بزرگوارمان، بنیاد خیریهای بهنام ایشان راهاندازی کنند تا همچنان بتوانیم به نیازمندان کمک کنیم و راه پدر جد عزیزمان را روشن نگاه داریم.
گفتنی است در انتهای مراسم و با حضور میهمانان، از مقبره تازه بازسازی شده دکتر موسی خان حجازی رونمایی به عمل آمد و حاضران با نثار فاتحه و اهدای شاخه گل بر مزار این طبیب مشهور یاد وی را گرامی داشتند.
به گزارش شهرآرانیوز؛ دکتر موسی خان حجازی در سال ۱۲۵۶ در تهران دیده به جهان گشود. پدر وی، رضاقلی خان مستوفی از مقربان دربار ناصرالدین شاه بوده است و مادرش نیز در دربار آمدورفت داشت.
دکتر حجازی پس از طی تحصیلات مقدماتی در دارالفنون، راهی فرانسه میشود و علم طبابت را فرا میگیرد. پس از بازگشت در تهران به کار مشغول میشود و نظر به کسب شهرت پزشکی، به دعوت والی خراسان راهی مشهد شده و در این شهر سکنی میگزیند.
وی به واسطه ارتباط مادرش با دربار موفق به دریافت لقب «طبیب اعظم» میشود و بهخاطر انسان دوستی و حسن شهرتی که داشته است، در سال ۱۳۲۸ شمسی و با همکاری آستان قدس رضوی نخستین بیمارستان ویژه افراد روانی را در سمزقند مشهد (خواجهربیع کنونی) پایهگذاری میکند که این بیمارستان همزمان با راهاندازی نخستین دانشگاه مشهد در دوره پهلوی دوم بوده است.
دکتر حجازی همزمان با احداث بیمارستان روانی، در سال ۱۳۲۵ با همکاری دوست خود مرحوم توکلیزاده که زمینی را در منطقه نوچاه طرقبه به وی هدیه کرد، بیمارستان مسلولین را در سال ۱۳۲۹ بنا نهاد که این روزها به نام دکتر شریعتی نامگذاری شده است.
دکتر حجازی در سال ۱۳۳۰ دچار سکته مغزی شد و کمکم بینایی خویش را از دست داد و سرانجام در ۲۳ مرداد ۱۳۳۲ در مشهد بدرود حیات گفت و بنا به وصیت خویش، در باغ بیمارستان مسلولین (دکتر شریعتی) به خاک سپرده شد.